Україна покращила свої позиції в Індексі свободи людини за 2023 рік

Порівняно з минулим роком, Україна піднялася на 6 сходинок за Індексом свободи людини (Human Freedom Index 2023), посівши 83 місце зі 165.
08 січня 2024 р. 17:00

Рейтинг Human Freedom Index складається з оцінки двох ключових компонентів свободи людини: персональних та економічних свобод. Україна, на думку авторів рейтингу, має кращі позиції за рівнем персональних свобод – 81 місце у світі. Натомість за рівнем економічних свобод Україна посіла 112 сходинку.

У цьогорічному рейтингу відзначено прогрес країни за показниками розвитку громадянського суспільства, доступу до стійкої валюти та свободи міжнародної торгівлі. Водночас Україна продемонструвала нижчі результати за показниками регулювання бізнесу, захисту прав власності та надійності поліції.

Другий рік поспіль рейтинг очолюють Швейцарія, Нова Зеландія та Данія. Серед країн Східної Європи лідерство здобула Естонія, Україна – на 20 місці з 22, а найнижчі позиції у Росії та Білорусі. 

“За останній рік у Human Freedom Index ми піднялися на шість сходинок і покращили свої бали за цілою низкою параметрів. Це хороший показник, який демонструє, що наш прогрес у сфері свобод людини був відмічений. Враховуючи євроінтеграційний курс нашої країни, важливо, щоб у всіх рейтингах, що стосуються прав і свобод людини, ми щоразу демонстрували дедалі кращі результати. Адже, попри позитивну динаміку, рейтинг також підсвітив зони зростання для України, над якими потрібно працювати, зокрема, регулювання бізнесу, захист прав власності та надійність поліції,” – прокоментувала Марія Липяцька, голова Brand Ukraine.

Human Freedom Index – це комплексний показник, що вимірює особисту, громадянську та економічну свободи людини за 86 критеріями. Його мета – об’єктивно продемонструвати зв’язок між свободою (що визначається як відсутність примусових обмежень) та іншими соціальними й економічними явищами, а також розкрити, як різноманітні виміри свободи взаємодіють один з одним.